2016.10.16 Dienaren uitwisseling

In het kader van een dienaren uitwisseling werd op 16 oktober in Veendam de dienst geleid door Pr. Jeffrey de Bruin uit Gorkum. Hij werd vergezeld door Pr. Jellema uit Spijkenisse.

De priesters uit Veendam waren voor deze gelegenheid in Gorkum uitgenodigd. In Veendam waren veel broeders en zusters uit de eigen gemeente aanwezig, daarnaast was een aantal familieleden van de uitgenodigde priesters meegekomen.

Centraal in de prediking stond de heiliging van de zondag, een rustdag. Als inleidend bijbelwoord werd uit Exodus 20:8-10 voorgelezen: “Houd de sabbat in ere, het is een heilige dag. Zes dagen lang kunt u werken en al uw arbeid verrichten, maar de zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de Heer, uw God.”

Pr. de Bruin predikte, dat God ons de sabbat als een dag rust gunt.  Iedereen werkt hard in de huidige 24-uurs economie, er wordt veel van mensen gevraagd, daarom gunt God ons deze rust dag.  Dit betekent niet, dat wij op deze dag heel veel dingen niet mogen doen. Zo interpreteerden de schriftgeleerden in de tijd van Jezus namelijk de rustdag. Wij mogen in alle vrijheid deze dag invullen, echter gaat het er wel om, dat we die dag de liefde tot God tot uitdrukking brengen en goed doen. God ziet ons dan graag in de dienst. God loopt de hele week met ons mee, maar wil graag een ‘woordenwisseling’ met ons op zondag.

Pr. de Bruin benadrukte, dat we het goede doen, echter niet alleen op zondag. Met het goede doen wordt o.a. bedoeld, dat we met God verbonden zijn, goed met andere mensen omgaan, open staan voor anderen en geen oordeel vellen. God zal later niet vragen: Hoe groot was je huis, maar wel voor wie je huis er was.  God zal later ook niet vragen: Wie waren je buren, maar wel hoe je je buren hebt behandeld. Hiermee wordt duidelijk gemaakt, dat het uiteindelijk niet aan de mensen is, een oordeel te vellen, maar alleen aan God. 

Nadat het zangkoor een couplet had gezongen uit de koorbundel, vervolgde Pr. Jellema uit Spijkenisse de prediking. Pr. Jellema is opgegroeid in Limburg, dat verklaart de zachte G in zijn stem. Zijn roots echter liggen in Friesland en Drenthe, zo vertelde hij. Veendam kende hij van zo’n 10 jaar geleden, toen hij vanwege een project voor Scholten Lijmen een aantal nachten verbleef in een hotel vlak bij de Langeleegte. Hoewel het stuk rijden vanaf Gieten naar Veendam enigszins als een Langeleegte werd ervaren, werd de natuur in dit gebied ook geprezen. Pr. Jellema benadrukte, dat God ons iedere dag met Zijn zorg omstelt. Hij mag dan van ons toch verwachten, dat we op zondag naar Zijn huis komen.

Als voorbereiding op de zondenvergeving werd gezamenlijk een lied gezongen, waarna de vergeving van de zonden werd uitgesproken en deze werd gevierd met het Heilig Avondmaal.

Na afsluiting van de dienst bedankte br. Zweers beide priesters heel hartelijk voor hun komst en werd als aandenken een aantal lekkere streekproducten meegegeven. De morgen werd besloten met een gezellige koffietafel voor alle broeders, zusters en gasten.


Alle foto’s op deze site zijn auteursrechtelijk beschermd © NAK Veendam